Лучшие рецепты

Венеціанський кінофестиваль 2018: Рецензія на фільм «Суспірія»

Вишуканий, складний, потенційно культовий ремейк-хоррор про те, що ніщо не землі не проходить безслідно.

Берлін, 1977 рік. Стіна міцна, і танки наші швидкі, десь далеко готує і здійснює свої теракти Фракція Червоної Армії, а в потойбічному танцювальній школі мадам Бланш ( Тільда Суїнтон ) Нічого начебто особливо не змінилося. Все так же, як було у фільмі « Суспірія »1977, знятому генієм італійських жахів Даріо Ардженто : Готуються постановки, танцюють чудові дівчини. Там відбуваються всі ті ж окультні обряди, проводяться шабаші, вмирають і зникають при загадкових обставинах вихованки, в загальному, все за заведеним шкільного розпорядку.

Неприкаяний, по Берліну гуляє літній самотній психотерапевт і для чогось дуже цікавиться проклятої школою. Навіщо - ми дізнаємося вже в кінці, хоча багато хто, можливо, так і не зрозуміють, що це все було. Паралельно з ним до своєї головної ролі в новій постановці школи готується і протагоністка, причому їй сильно допомагає хореограф, яка заводить всяких менш талановитих учениць в дзеркальну кімнату, там висмоктує з них душу і передає їх сили своєї улюблениці.

Взагалі, перш ніж предметно говорити про несподіване, парадоксальному і навіть, відразу зауважимо, приголомшливому рімейку 2018 року, який зняв набрав в останні роки популярність лука Гуаданьїно , Співвітчизник Ардженто, потрібно уточнити, що це кіно багато в чому про зв'язок часів, про те, що минуле нікуди не йде. Ось був оригінальний фільм, класика-переклассіка, який дуже лякав уже майже півстоліття всяких шанувальників аристократичних жахів, але в якому майже не було сюжету (а в новому - є). Його не забули і автори нової «Суспірія»: в ній, наприклад, знову знялася Джессіка Харпер , Причому її роль кардинально змінилася, тепер вона більше не головна героїня (через півстоліття на її місце взяли Дакоту Джонсон , Вона вже грала у режисера Луки Гуаданьїно в « великому сплеску »), А дружина одного дуже примітного героя, якого зобразила знову ж Суїнтон. Тільда ​​тут грає мінімум двох персонажів (а взагалі - більше, але їх цікавіше розпізнати самому), одного - у важкому силіконовому гримі, під яким не видно жодної риси обличчя знаменитої актриси-андрогіна, і це явно неспроста.

У «Суспірія» взагалі все до болю знайоме, особливо тим, хто бачив оригінал, і в той же час абсолютно нічого не зрозуміло. Але це той самий випадок, коли в хоррор кояться дуже дивні справи, але не виникає глядацького бажання поправити все це, привести в норму. Є лише липке (навіть не як піт, а як кров) відчуття наближається перемагає хаосу. Пам'ятайте, як проголосив Трієр в своєму " антихриста »:« Хаос править »(Chaos reigns all). Що ж, Гуаданьїно тихо, але твердо додає: «Хаос і править, і правил раніше, і правил завжди».

Отже, вхідний рівень в цей фільм: «Суспірія» - вона про остаточну смерть Європи в тому вигляді, в якому ми її знаємо. Причиною тому серце, вирване під час Другої світової колективним злом. І кіно це в першу чергу не про пам'ять особистої, хоча і про неї теж, а про історичну. Загалом, над сюжетом і його трактуванням тут доведеться дуже довго і порядком болісно подумати.

Взагалі Лука Гуаданьїно регулярно намагається розібратися в тонкі матерії, наприклад, зрозуміти любов, яка сильніше нас (його знаменитий вже фільм « Називай мене своїм ім'ям »), І про те, що це насправді дуже красиво, коли ми не тримаємо життя в руках міцно, а, навпаки, майже її не контролюємо. Взагалі тяжіє над людським розумом почуття, які, немов психічне захворювання, неможливо зупинити уявним зусиллям, - головна тема в його творчості: був у нього, наприклад, невдалий, але примітно-сексуальний фільм « Мелісса: інтимний щоденник », Де школярка шукала себе в світі плотських задоволень і теж не могла підпорядкувати лібідо здоровому глузду, навіть навпаки, все більше і більше боролася з собою, щоб перестати обмежувати себе в дослідженні сексуальних горизонтів. Тут же над людьми тяжіє пам'ять, від якої не відмовишся, яку не можна взяти і стерти.

Нарешті, «Суспірія» - це, звичайно, дуже страшно. Навіть не так: тотальна дичину, кошмарний кошмар. Причому «Суспірія» залишає глядача зовсім не в стані пригніченості від показаного насильства або який-небудь розчленівку, все це дитячий лепет. Нічого начебто особливого нам не показують, хіба що наведені, як псування, сни головної героїні, в яких часто-бліді дівчини, літаючі кольорові суті (немов з третього сезону « Твін Пікса » Лінча ), Черв'яки, кишки, кров, страх, смерть, жах. Це вже не кіно, це якийсь привабливо-страшний відеоарт.

Будемо прямолінійні: найкраще для порівняння з «Суспірія» підходить третій сезон « Твін Пікса »Лінча, хіба що тут сюжет значно менше зашифрований і хоча б піддається якійсь трактуванні. Природно, великими фільми робить час (і з «Твін Пікс» було точно так же), але і тут нова «Суспірія» повинна підкріпити закладені в ній думки про зв'язок часів справою і стати культовою, як оригінал. Все-таки ми всі, як і цей фільм, теж рімейки своїх тат і мам.

З 29 листопада в кіно.

Приєднуйтесь до нашого каналу в телеграм , Щоб нічого не пропустити!

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!